Friss gyümölcsöt a tetőről

A magas beépítettségi arány és a szabad földterületek megfogyatkozása kézenfekvőé teszik, hogy különösen a nagyvárosokban, a tetőkben rejlő lehetőségeket kihasználjuk. Németországban csupán az újonnan épített tetőfelületek 10%-át ültetik be. Ebből az extenzív tetők 85%-ot tesznek ki, főleg építési előírások miatt. A maradék 15% intenzív kiültetés, tehát bejárható, használható tetőkertek. A legritkább esetekben tervezik a tetőt élelmiszerforrásként. Hogy ez nemcsak vízió, Kínából, USA-ból és Németországból mutatunk példákat.

Ben Flanner négy kollegájával alapította a New Yorkban cégét, a Brooklyn Grange-t. A kereskedelmi vállalat az óta egy 10.000 négyzetméteres tetőn ökologikus mezőgazdaságként működik New York Long Island City Queens városrészében.

Ez csak a bevezetése annak, hogy az embereket hogyan lehet közelebb hozni a természethez ehető növények termesztésével. További „farm-tetőket” kell kialakítani. A tető-farm kialakítása a városi életfeltételek javítását is szolgálja, nemcsak azt, hogy termékeket a piacon vagy közeli éttermekben el lehet adni. A környék szakácsai lelkesednek a friss és ízletes gyümölcsökért és fűszernövényekért. A mezőgazdasági területként használt tető nyitva áll a publikum (lakók, iskolák, turisták) számára is.

Brooklyn Grange az 1919-ben épült épület tetőjét 10 éven át bérelte és utólagosan ültette be. Az acélbeton födémű tető és az épület statikai állapota kielégítő egy intenzív tető kialakítására, így csak egy gyökérálló védőréteget kellett leteríteni, hogy a tető beültethető legyen. A new yorki tetőn elsősorban zöldséget termesztenek. A legnagyobb kultúrával a különböző paradicsom félék rendelkeznek, ehhez jön még a répa, édeskömény, retek, bab, saláta és konyhai fűszerek. Az év háromnegyed részében művelhető a tető és a termény betakarítható. A téli időszakban a következő talajjavítókat ültetik, hogy a talajt előkészítsék az új szezonra: lóhere, bükköny, rozs, hajdina.

Német know-how a gazdag aratás érdekében

A sikeres koncepció alapja egy zöldtető rétegrend, mely Németországból ered. Ez egyrészről Németországban kifejlesztett technikájú Optigrün „Tetőkert” rendszermegoldás, másrészről az USA-ban előállított FLL-nek megfelelő intenzívszubsztrát, melyet a német mérnök, Peter Philippe fejlesztett ki. Peter Philippi a pennsylvaniai székhelyű Skyland USA LLC egyik üzletvezetője. A cég a zöldtető szubsztrátok gyártására és nemzetközi forgalmazására specializálódott. Philippi tapasztalatait az Optigrün egy partner cégénél szerezte (Dachgarten Baubegrünung GmbH) Sindelfingenben, ahol több mint 20 évig dolgozott. Ezután vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol észrevette a zöldtetőkben rejlő nagy lehetőségeket. Így a projekttervezés mellett a zöldtető szubsztrátok fejlesztésére és szállítására specializálódott.

A New York-i zöldségtermesztésre alkalmas szubsztrátnál meg kellett találni az egyensúlyt a drén és a vízvisszatartás között: minél több vizet kell elraktároznia, de figyelni kell, hogy elkerülhető legyen a pangó víz. A nem optimálisan működő drénlemez a szubsztrát elnedvesedéséhez vezet, ami zöldségekben kárt terhet. Az ültetőközegnek egyszerre magas vízmegtartó és jó vízáteresztő képességűnek kell lennie, megfelelő oxigén tartalommal. Továbbá fontos, hogy könnyű és szerkezetstabil legyen, és jó adszorpciós képességekkel rendelkezzen. Németországban ezeknek a feltételeknek az Optigrün i típusú intenzív szubtsztrátja felel meg, mely megfelel az FLL zöldtető irányelveinek. Egy ilyen nagy értékű szubsztrát alkalmazása/ forgalmazása nagy kihívás az USA-ban, ugyanis nem mindenhol állnak rendelkezésre a megfelelő komponensek, és a szállítási távolságok jóval nagyobbak. A zöldségtermesztésre kifejlesztett Rooflite szubsztrát alkotórészei többek között (hyd-rocks-Blähton), láva és egy nagy értékű, speciális komposzt, melyet a gombatermesztéshez használnak.

A zöldtető rendszer a következő sorrendben épül fel: Optigrün védő- és tároló filc RMS 300, Optigrün FKD 40 drénlemez, Optgrün 105 szűrőfátyol, intenzív Rooflite szubsztrát. A rendszer vastagsága 24 cm, ebből 4 cm a drénlemez, 20cm vegetációs réteg. A szubsztrát tápanyag tartalma az első vegetációs időszakra nagyjából elegendő, utána zöldségtől függően 2-3-szor évente 5 gramm organikus trágyával kell utántrágyázni. Brooklyn Grange az ökologikus termesztési módot részesíti előnyben és elhanyagolja a műtrágya, rovarirtók, és gyomirtók használatát.

Nem amerikai találmány – példák Németországból

Bár az amerikaiak könnyen tudják a már ismert dolgot teljesen újként előadni, Németországban is régóta használják ily módon a zöldtetőket. Egy freiburgi család például már évek óta különböző gyümölcsöket és zöldségeket termeszt a 300 négyzetméteres tetőn. Évszaknak megfelelően paradicsomot, cukkinit, paprikát, tököt és epreket termesztenek. Az amerikaival ellentétben csak saját felhasználásra. Zöldtetőről lévén szó, az Optigrün zöldtetőrendszerét alkalmazzák „i” típusú intenzív szubsztráttal. A szerkezet vastagsága 35cm. A berlini Wiegmann-Klinika tetőkertjének hátsó részén különböző gyümölcsöket (málna, eper, egres) termesztenek, melyet a páciensek fogyasztanak. A darmstadti „Waldspirale” Hundertwasser ház tetején pedig almafák teremnek ízletes gyümölcsöket. Itt csak egy kis része a gyümölcs az elhunyt művész zöldtető kompozíciójának.

 

Kapcsolódó írások:

Vélemények

Vadász György (Kossuth és Ybl díjas építész, egyetemi tanár, 2011 Prima Primissima díjas):

Bellavics Lászlót, – aki ma már a barátom – új házam építésénél ismertem meg.
Ősi kertész. A föld, – a növények,- a fák és virágok igézett varázslója. Amit kaptam tőle gyönyörűséges és varázslatos. Egymásnak tartozunk köszönettel.

Marosi István:

“Ez a videós távoktatás hiánypótló ebben a témában. Remélem, rövidesen sort keríthetek saját ház építésére. Ha így lesz, mindenképpen zöldtetőt szeretnék. Az ön hírlevelei nélkül valószínű elkövettem volna az összes alapvető hibát, amikre ezek után nagyon oda fogok figyelni. Az ebben a témában kapható “szakkönyvek”-ből hiányzik az a többéves tapasztalat, amivel ön rendelkezik. Szóval örülnék, ha irásos formában is beszerezhető lenne a továbbképzés anyaga.
Köszönöm, hogy megosztotta velem a tapasztalatait.”